herfstschoonmaak aan de Herreweg

MaS jongens in de slag met de sleedoorn

Op 26 november 2011 staken 13 vrijwilligers van de Stichting Maasheggen Balgoy de handen uit de mouwen om aan de Herreweg de heg (nummer 5) op te knappen. Net als aan de Hoeveweg (opgeknapt op 11 dec. 2010) heeft ook deze heg ernstig te lijden gehad onder het slechte beheer. Waar de heg aan de Hoeveweg nog redelijk gunstig op een verhoging lag en dus ploegen tot aan de heg werd bemoeilijkt, is het met de heg die parrallel staat op de Herreweg veel slechter gesteld. Hoog tijd voor een ingreep op maat.

Met de extra hulp van vier jongeren vanuit de Maatschappelijke Stage werden braam, brandnetel, sleedoorn en grassen verwijderd over een lengte van 600 meter. Takken die tijdens de vorige maaibeurt op het akker waren gekomen zijn verwijderd. Vlier die veel planten verdrukt werd gesnoeid.

Gaten vullen

Op de gaten in de heg die zo ontstonden hebben we in totaal 100 nieuwe meidoornstruiken ingeplant. Deze planten zijn afkomstig van “Bronnen” en dus vrij van ziektes. Ook de heg die daar weer haaks op staat (dus parallel aan de Herreweg) is ontdaan van brandnetel en braam, en ook hier werden vlieren teruggesnoeid.

Net als aan de Hoeveweg worden nu de zeer oude meidoornstruiken weer zichtbaar. Ze krijgen licht waardoor ze weer prachtige bloesems kunnen geven – en dus ook bessen die dienen als voer voor vogels.

in de gaten komt nieuwe aanplant

Teveel sleedoorn

Het grootste probleem waren de sleedoorns die zo waren uitgelopen dat ze de randen van het akker bereikten. Over een lengte van 250 meter is de sleedoorn afgezet, en het vrijgekomen hout is zo opgestapeld dat een prachtige houtwal kan ontstaan in de heg. De overhangende takken van de es zijn verwijderd en gebruikt ter versteviging van de houtwal. Ook hier werd eerder geklepeld hout van de akkers gehaald.

Risico’s

In de heg zijn helaas vele kale stukken ontstaan. Elke opening is gedicht met jonge aanplant. Voor de heg is het het beste dat er een raster langs kwam te staan. De akkerranden zijn aan de zuidzijde deels ontdaan van sleedoorn.

Stichting Maasheggen Balgoy dankt Staatsbosbeheer voor het uitlenen van de schaftkeet waar we tijdens de koffiepauzes gebruik van konden maken.

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.