Cursus Nederasselt

man zaagt in stam om heg te vlechtenNatuur Stichting Kadans, de Vereniging Bos en Kuil en de Stichting Heg-en-Landschap organiseerden op zaterdag 6 maart een cursus vlechten van heggen in de Heumense uiterwaarden. 4 leden zijn vanuit Balgoy mee gaan doen om het vlechten te leren. Onder leiding van Lex Roeleveld (Stichting Heg-en-Landschap) werd bijna 40 meter heg gevlochten.

Het was na een lange winter, een prachtige, zonnige dag, het voorjaar kondigde zich aan en het enthousiasme van de ruim twintig deelnemers was er dan ook naar. Er is gevlochten tot de eerste resultaten goed zichtbaar waren en de vlechters soms tot hun eigen verbazing zagen hoe ze een regelmatig gevlochten, veedichte heg gemaakt hadden en de Coehoorn mooi zichtbaar werd.

Het was een zware heg om met handgereedschap te zagen en in een aantal gevallen kwam de motorzaag goed van pas. De soep die de deelnemers ’s middags door de Stichting Kadans kregen aangeboden smaakte na de inspanningen allen goed.

Het project ‘Herstel Maasheggen in de gemeente Heumen’ wil laten zien dat goed beheer de heggen, bomen, poelen en dassenburchten een mooi landschap kan opleveren. Mooi voor bewoners, wandelaars en fietsers, maar ook voor agrariërs die er de grond bewerken.  Het Maasheggengebied uit de gemeente Heumen sluit aan bij dat van de gemeente Wijchen en is tevens onderdeel van de EVZ Heumen-Horssen.

Tekst : Sjoerd Aertssen en Lex Roeleveld
Foto: Peter de Klein

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.