Onderhoud Hoeveweg

onderhoed maasheggen hoeveweg balgoy - twee mannen overleggen

De Werkgroep Maasheggen Balgoy onderhoudt een ‘pilotheg’ aan de Hoeveweg. Deze heg wordt de komende jaren strikt gemonitord om te zien hoe hij zich ontwikkelt en wat het effect is op de nabije omgeving. Er wordt daarbij onder andere gelet op de planten in de zoom en vogelnesten in de heg.

Overwoekerd

meidoorn overwoekerd door klimop in oud emaasheg

Een meidoorn die is gewurgd door een hedera. Van het stammetje is niets meer dan pulver over.

Om te beginnen lag de heg er nogal verwaarloosd bij, bijna geheel overgroeid met bramen en een aantal grote vlieren. Die bramen en vieren maken dat de meidoorns -sommige waarschijnlijk al een eeuw oud- minder licht en voeding krijgen. Omdat ze schadelijk zijn voor de ecologische waarde van de heg moeten dergelijke woekeraars worden kortgehouden of verwijderd.

 

Nieuwe groei door snoei

Op 11 december heeft een ploeg vrijwilligers zaag, spa en schaar in de heg gezet, om de oorspronkelijke structuur weer terug te brengen. Een flinke berg snoeiafval en een sterk uitgedunde heg waren het resultaat. Nu de bramen en vlieren zijn gekort zullen de overgebleven meidoorns weer gaan uitlopen en zal er langzamerhand weer een evenwichtige heg ontstaan.

maasheg aan hoeveweg balgoy na snoei

Het effect op flora en fauna gaan wij de komende jaren nauwkeurig volgen.

Een mooi beeldverslag met toelichting, gemaakt door Peter de Klein, is hier te bekijken. De foto’s in dit bericht zijn ook van Peter.

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.