heggenwerk in Batenburg

heggen planten in Batenburg Op de eerste dag van oktober, een stralend warme zaterdag, is er in Batenburg gewerkt aan de heggen in de uiterwaarden. Als onderdeel van de natuurontwikkeling in de Liendense Waard zijn daar in het voorjaar drie heggen geplant. De bedoeling is dat deze uiteindelijk gevlochten gaanworden. De struikjes staan echter zo dicht opeen dat straks geen mooie vlechtheg van gemaakt kan worden.

Een groep vrijwilligers uit Batenburg zet zich in voor het onderhoud van het nieuwe natuurgebied en trad op 1 oktober met 9 mens (en 1 hond) sterk aan om de heggen te verplanten. Hans Hengeveld van het Geldersch Landschap, de stichting die het terrein in beheer heeft, trad op als meewerkend voorman en zorgde voor een verfrissend appeltje.

heggen planten in Batenburg

De voorzitter van Maasheggen Balgoy, Sjoerd Aertssen, kwam met twee jonge krachten een handje helpen en vertelde ondertussen het een en ander over het maasheggenlandschap.

De langste van de drie heggen is in een paar uur helemaal gereconstrueerd. Op enkele komende zaterdagen zal verder gewerkt worden aan de andere twee, en zullen ook andere klussen worden aangepakt. Om het gebied langs de dijk open te houden moeten bijvoorbeeld de wilgen en elzen die overal in enorme getalen opschieten verwijderd worden. Gedeeltelijk zal dat door mensenhanden moeten gebeuren. De brandrode runderen die nu nog verderop in het terrein rondlopen zullen vervolgens er op hun manier ook hun tanden in zetten.

verplanten van maasheggen in batenburg

Dit bericht is geplaatst in nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.